Wednesday 15 February 2017

Lim Kit SiangTurun Ke Raub

Untuk sekian lama, Lim Kit Siang digambarkan sebagai hantu jembalang kepada orang Melayu. Orang Melayu, seperti di-nyatakan oleh Frank Swettenham, adalah orang yang kuat agama Islam , tapi pada masa yang sama, sangat tebal juga kepercayaan kepada hantu, syaitan dan pelesit manjangan. Siapa Frank Swettenham, tak perlu agaknya saya ceritakan siapa. Tidak ada apa yang saya boleh buat, kalau tidak bersekolah.
Kepada orang Melayu, Kit Siang itu hantu yang paling besar. Orang Melayu secara semulajadi takut akan Kit Siang. Inilah imej yang dicipta oleh puak2 UMNO. Kit Siang digambarkan sebagai chauvinist China yang anti Melayu, anti agama Islam dan anti Raja2 Melayu. 
Kit Siang adalah imej yang dinukil oleh media yang dikuasai oleh UMNO- utusan Malaysia, TV1,2 dan 3.
Parlimen Raub mengorak langkah membetulkan persepsi salah ini dengan membawa Lim Kit Siang bertemu dengan orang Melayu. Saikoloji orang Melayu ialah- mereka mahu bersua dan berdepan muka, membaca air muka, membaca bahasa badan dan membuat rumusan. Kalau mereka sudah mempercayai dan meyakini keikhlasan, maka persepsi itu akan melekat dalam benak orang Melayu. Saya mahu Kit Siang berdepan dengan orang Melayu dan menjawab segala kemusykilan yang tersemat dalam dada orang Melayu.
Inilah yang paling ditakuti oleh UMNO. Apa jadi jika orang Melayu sedikit demi sedikit, meningkat kepercayaan kepada Kit Siang dan DAP?
Suatu pertemuan telah diadakan antara orang Melayu dengan Kit Siang pada 1 Januari 2017. Pertemuan itu telah dilansungkan dikedai Husin Ikan Kelah, Raub. 
Walaupun tidak ramai yang hadhir, sekitar 50 orang, tapi pertemuan itu sungguh bernilai tinggi. Saya mengharapkan pertemuan itu dapat menghakis syak wasangka dan gambaran salah yang dicerna oleh UMNO. 
Kit Siang telah menjawab soalan2 sama adakah dia anti-Melayu, anti-Islam dan anti-Raja2 Melayu. Yang paling penting, kepada saya, Kit Siang dapat menjawab fitnah peranan nya dalam peristiwa Mei 13 , 1969.
Apa yang kita harap , dapat dipelajari dari pertemuan Kit Siang dan orang Melayu ini?
Selain menjawab soalan2 diatas secara langsung, majlis yang kita adakan itu dapat menjawab soalan2 durjana yang ditaburkan oleh puak UMNO.
DAP menerima kesemua peruntukan dalam Perlembagaan Malaysia. Ini termasuklah provisi2 hak2 orang Melayu, kedudukan Bahasa Malaysia, Raja2 Melayu dan agama Islam. Mengenai peruntukan2 dalam perlembagaan tu, tidak timbul dakwa dakwi dari DAP. Yang bermasaalah dengan DAP ialah UMNO dan MCA. Kita yakin MCA akan pupus selepas PRU14.
Bolehkah DAP membentuk kerajaan secara persendirian? Jawab nya tidak boleh dan UMNO telah memperbodohkan orang Melayu. Struktur agihan kuasa dalam negara ini, dari Raja2 nya sampai lah kepada pengerusi JKKK dan JKKR ( felda) J/kuasa surau dan masjid, semua nya dikuasai oleh orang Melayu.
95% penjawat awam ialah Melayu dan mereka hanya perlu mogok satu hari sahaja, maka lumpuhlah kerajaan yang anti-Melayu. Polis dan tentera hampir semua nya Melayu. Kerajaan Melayu jugalah yang akan menguasai legitimate coercive forces ini.
Jika DAP menang 50 kerusi parlimen sekalipun, ia perlu bermuafakat dan bergabung dengan parti2 lain yang majoriti nya Melayu untuk membentuk kerajaan Federal. DAP sedar bahawa mereka tidak boleh mengenepikan keberadaan orang Melayu dalam negara ini. Majoriti penduduk ialah Melayu dan Melayu lah yang akan teruus menguasai politik dalam negara ini. 
Pada tahun 2035, dianggarkan peratusan jumlah Melayu ialah 85% dari penduduk negara ini. Kerajaan nya pasti orang Melayu. Yang perlu kita didik diri kita ialah menyedari bahawa Melayu itu tidak semestinya UMNO.Walaupun saya dalam parti DAP, saya tetap Melayu dan beragama Islam. Tapi saya enggan ditakrifkan oleh puak UMNO.
Cerita mengenai Lim Kit Siang jadi TPM atau jawatan2 lain setaraf dengan nya adalah cerita rekaan orang nyanyuk seperti Tengku Aziz dan pemimpin UMNO yang takut akan bayang sendiri. Tidak ada pertemuan dan permuafakatan antara pemimpin DAP dengan Dr Mahathir atau pemimpin Melayu yang lain untuk menjadikan Lim Kit Siang TPM.Yang menagih jawatan TPM ialah MCA juga cina.
Jika DAP menang 50 kerusi, ia akan menjadi sebuah parti politik yang berpengaruh dalam negara ini. Paling tinggi yang ia boleh harapkan ialah menjadi pembantu kepada gerakan memperkukuhkan demokrasi dalam negara ini.
DAP tidak mewakili orang Cina- perkara ini tidak disedari oleh ramai orang. Benar, parti ini dianggotai pada majoritinya oleh Cina, tapi DAP mewakili semua rakyat yang mahukan kerajaan yang baik, kerajaan yang bebas rasuah, kerajaan yang menjunjung kedaulatan perlembagaan Malaysia dan memuliakan perlembagaan dan kerajaan yang mendukung pemerintahan ikut undang2. DAP mewakili semua yang mahukan keadilan sosial dan politik dan menjuarai dan membela dan melindungi semua orang dari kebuasan pemerintah. 
Kepada puak2 UMNO yang merintih sedikit nya Melayu dalam DAP, masuklah dalam parti DAP supaya Melayu bertambah ramai. Tapi kita tidak mahulah yang berkualiti kayu mati dan riff raff masuk dalam DAP. 
Saya ada terbaca orang Melayu yang mengatakan bahawa DAP ini parti cauvinis cina. DAP tidak lebih cauvinis dari cauvinis nya orang Melayu dalam beberapa bab. 
Tulisan dalam internet yang dimaki hamun oleh pengomen2 Cina bukan terdiri dari Red Bean Army kerana ianya tidak ujud. Respons yang bersifat penghinaan itu pastinya datang dari individu2 Cina yang sememangnya rasis sifat mereka. DAP tidak suka unsur rasis ini dalam DAP. Tapi pada waktu yang sama, semua itu adalah respons kepada sikap rasis orang Melayu juga. 
Saya sendiri secara terbuka berkata kepada ahli2 DAP- jangan tolak kerajaan kerana ianya Melayu. Itu alasan yang salah. Kita tolak kerajaan kerana ia korap dan rasuah, mencuri wang, lembab, tidak tahu mengurus ekonomi negara, salah guna kuasa. Kita tolak kerajaan kerana sebab2 yang sahih. 
Maka janganlah kita orang Melayu terpedaya dengan pembohongan yang mengatakan DAP itu parti komunis, parti Cina atau penaung red bean army.
DAP melawan segala bentuk kezaliman dan melindungi semua rakyat Malaysia dari kebuasan pemerintahan BN dan UMNO.  
Orang Melayu Raub sendiri sedar- Chew Mei Fun yang diwarwarkan sebagai calun parlimen BN untuk Raub, masuk kesegenap kampung Cina dan menghasut orang Cina jangan undi calun parlimen Melayu. Itu menjadikan dia seorang rasis dan orang UMNO seperti biasa dapat pula menerima perkara ini? Padan muka orang Melayu jika Chew Mei Fun menipu anda semua.
Saya sebagai ahli parlimen Melayu yang bertahan, hanya mahu tanya dan ingatkan orang Melayu Raub. Jika anda mengundi Chew Mei Fun dan dia menang, maka anda telah menambah seorang lagi Cina yang rasis dalam parlimen. Jika anda menyokong saya, maka sebagai orang Melayu yang menyokong saudara nya, anda menambah seorang lagi orang Melayu dalam parlimen. 
Bukankah itu, matlamat anda sebagai pengundi Melayu? Ingatlah, sebelum saya, orang Melayu, jadi MP semenjak 2013, selama 40 tahun lebih, Raub yang majoriti penduduknya Melayu berMPkan orang Cina. Adakah ini seiring dengan janji kita sebagai bangsa Melayu yang beragama Islam? Saya tukar wadah, bukan tukar aqidah. Kepada Allah jua yang saya dan anda sama2 sembah.
No comments:

Post a Comment